Torasik Outlet Sendromu tedavisi

Torasik Outlet Sendromu tedavisi

Torasik outlet sendromu (TOS) , toraksın üst ucunda subclavien arter, ven ve brachial pleksusun sıkışması ile oluşan bir klinik belirtiler topluluğudur. Scalen kaslarda hipertrofi, kemik anormalileri gibi konjenital nedenlerin yanı sıra clavicula kırıkları ve humerus başı çıkıkları gibi travmatik durumlarla da açığa çıkabilir. Etkilenen bölge ve yapılara göre sırtta ağrı, elde şişme ve morarma, bazen elde üşüme, üst ekstremitede his kaybı ve uyuşma sık rastlanılan semptomlarıdır.
Bu belirtiler ile gelen bir hastaya yapılacak fizik muayene çok önemlidir. Adson testi ve omuz hiperabduksiyon testi gibi testler tanı için bilgi verirken, MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleride tanı koymaya yardımcı olur.
Hastaların bir çoğu fizik tedavi ve rehabilitasyon programından fayda görürken bir kısmına cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahelede basıya neden olan scalen kaslar gevşetilebilir, en üst costa yada clavicula ameliyat ile çıkarılabilir.
Hasta fizik tedavi programına alındığı zaman öncelikle postür analizi yapılır, tetikleyici testler incelenir. Kas testleri, duyu testleri ve normal eklem hareket açıklığı değerlendirmeleri yapılır. Doğru bir değerlendirme hastalığa neden olan etkeni saptamaya ve en doğru tedavi planını çizmeye yardımcı olur.
Değerlendirmenin ardından egzersizlere geçilir. Sırt üstü yatan hasta kolunu omuzdan 90 derece abduksiyon, dirsekten 90 derece fleksiyon pozisyonuna getirir ve fizyoterapist omuzu eksternal yönünde gerer. Bu hareket ilerleyen aşamalarda kapı kenarında ayaktada yapılabilir. Uzun süre aynı pozisyonda kalan omuzu hareketlendirmek için omuz çarkı egzersiz olarak verilir. Omuz çevresi kasları kuvvetlendirilerek clacivulanın daha iyi desteklenmesi sağlanır. Omurgada serratus anterior ve erektor spina gurubu kaslarına güçlendirici egzersizler verilir. Ayrıca bu hastalara diagfragmatik solunumda verilebilir.
Hastalar günlük yaşamlarında omuzlarını sürekli yukarda tutacak işlerde çalışmamalıdır. Aşırı kilo sinir ve damarlara olan basıyı artıracağı için kilolu hastaların diyetisyen eşliğinde kilo vermesi tavsiye edilmelidir. Omuz üzerinde çanta taşınmamalı, sandalyede otururken sandalyenin kolu destekleyici kısmı olmalıdır. Araba kullanırken kolu destekleyecek bir yastık kullanılmalıdır.

14.694 kere okundu

31 yorum

  1. Bende torasik outlet sendromu ile alakalı problem yaşıyorum sadece egzersizler ile bu hastalığın tedavisi mümkünmüdür?

  2. Mehmet Ali Özdemir

    Merhaba Murat Bey, öncelikle hastalığa neden olan faktörü bilmek gerekir. Eğer kemiklerde doğuştan yada travma ile gelen bir anormallik varsa ve basıya bu neden oluyorsa büyük ihtimalle doktorunuz cerrahi girişimi önerecektir. Ancak scalen kaslardan kaynaklı bir bası söz konusu ise ve henüz çok ilerlememişse sadece fizik tedavi ile rahatlama sağlanabilir.

  3. Merhaba doktor bey, bana da torasik outlet sendromu şüphesi ile bir sürü test ve tetkik yapıldı. Röntgen ve MR’ da C7 düzeyinde belirgin kosta görülüyor, diğer bütün sonuçlar da TOS olduğu yönünde. Fakat EMG sonucunda “elde edilen veriler Torasik Outlet için yeterli değildir” diyor. Bu durumda konulacak tanı EMG sonucuna göre mi yoksa diğer raporlara göre mi olacak? Son günlerde hastanelerden eve gelemiyor, bununla yatıp kalkıyorum. Kafam karıştı. Şimdiden teşekkürler. Saygılar…

  4. Mehmet Ali Özdemir

    Merhaba Tülin Hanım, EMG kasları kontrol eden sinirlerin iletim hızını ölçen bir tekniktir. MR ve röntgen sonuçlarına göre C7’de yapışık kosta gösteriyorsa TOS için risk altındasınız demektir. EMG sonuçlarının normal çıkması TOS olmadığı anlamına gelmez. Çünkü EMG ile sadece sinir iletim hızı ölçülebilir. Oysa TOS’ta sadece sinirler değil damarlarda etkilenir. MR, röntgen sonuçları ve şikayetleriniz TOS tanısı için yardımcı olacaktır.

  5. Merhaba doktor bey. Bende Tos hastayım. Sol Subklavian arter proksimal 8.cm de lümen çapında % 55-60 oranında daralma izlenmektedir. Bileteral solda belirgin olmak üzere Adson manevrası ile subklavien artarlarda normalde trefazik olan akımın monofazikleştiği dikkati çekmiştir.Sonografik görünüm bileteral solda daha ağır vasküler tip TOS mevcuttur. Bilateral subklavian arter ve aksiller arter açık görünümdedir. emg de üst ekstremite sinir iletim çalışmasında sol taraf median sinir duyu iletim hızı yavaşlamıştır.Bu şekilde yazıyor doktor bey. kimi doktor hemen ameliyat diyor. damar ile ilgili durum olduğu için fizik tedavi bişey yapmaz buna diyorlar. kimi doktor olma ameliyat diyor. ne yapıcağımı şaşırdım kaldım açıkcası. Bana bilgi veri misiniz?

  6. Bu arada birşey daha sonmak istiyorum. Benim kürek kemiğimin ordan omuz, kol, ve göğüs kısmına doğru inanılmaz ağrılarım olabiliyor. genel anlamda zaten bir ağrı mevcut. Bu hastalık omuz ve sırt kısmına damı etki ediyor acaba. kas ağrısıdır diyip fizik tedavi aldım kaç kere ama geçmek bilmedi.
    Lütfen bana yardımcı olun:(

  7. Mehmet Ali Özdemir

    Merhaba Adalet Hanım, verdiğiniz bilgilere göre ilerlemiş bir basının söz konusu olduğu anlaşılıyor. Ancak fizik tedavi damar basısına etki etmez sözü yanlıştır. Bir çok hastada fizik tedavi etkilidir, ama TOS çok çeşitli nedenlerle açığa çıkabilen bir hastalık olduğu için kemiklerden kaynaklanan durumlar gibi bazı olgularda fizik tedavi çok etkili olmayabiliyor. Bu durumda cerrahi kararını doktorunuz en sağlıklı şekilde verecektir. Benim tavsiyem eğer fizik tedavi ile anlamlı iyileşme elde edemezseniz cerrahiye gitmeniz yönünde.
    Ayrıca bu hastalıkta brachial pleksus dediğimiz sinir yapısının belirli bölgelerinde ki basıya bağlı olarak scapula(kürek kemiği)yukarısında veya üzerinde ağrı görülebilmektedir. Yani sırt ağrınız da TOS kaynaklı. Sırtınız için fizik tedavi alsanız da fayda göremezsiniz, çünkü sırt ağrınızın kaynağı olan TOS tedavi edilmedikçe işe yaramayacaktır.

  8. Bende servikal kosta rastlanılmamıştır diyor tetkiklerde. Daha önce iki kere bu konuda fizik tedavi aldım. Gerçi özel bir fizik tedavi değildi doktor bey bildiğimiz fizik tedavi şeklindeydi ve fizik tedaviden sonra benim inanılmaz derecede dayanılmaz ağrılarım oldu. ben omzumdaki kürek kemiğimin ordaki ağrılara bazen cidden dayanamaz oluyorum. Ankara da ikamet ediyorum. burda bu alanda en iyisi olduklarını söyledikleri iki doktora da ayrı ayrı gittim. Birisi ameliyat olmazsan damarsal sorun olduğu için başka sıkıntılar çıkarır dedi. pıhtı atabilir dedi. daha zor olur herşey dedi. diğeride hayır olmaz pıhtı atma dedi. ameliyat olma derim dedi. Bu nekadar belirsiz bir hastalık mış anlamadım açıkcası. sizce ben ne yapmalıyım. Bu hastalığın riskleri nelerdir. Çünkü bana ameliyat olursamki riskleri söylediler, bide olmazsam neler olabileceğini söylediler. inanın karar vermek çok çok zor. napıcağımı şaşırdım. sizce ne yapmalıyım

  9. Mehmet Ali Özdemir

    Aldığınız klasik fizik tedavi yöntemlerinin aksine birde manuel terapi dediğimiz fizik tedavi tekniklerini denemenizi, ondan da fayda görmediğiniz takdir de ameliyat düşünmenizi tavsiye ederim.

  10. yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

  11. Son olarak sormak istediğim şey şu. Eğer ağrılarım geçerse bu ameliyatı olmama gerek var mı yinede. Yani damar daralması olduğu için bana ciddi sıkıntılar çıkarır mı sonradan? En çok bu durumdan korkuyorum çünkü.

  12. Birde bu söylediğiniz manuel terapi konusunda nereye başvurmam gerekiyor. Ankara da önerebileceğiniz biryer var mıdır?

  13. Mehmet Ali Özdemir

    Eğer ağrılarınız azalırsa damar-sinir paketine olan bası azalmış anlamına gelecektir ve fizyoterapistinizin verdiği egzersizlere devam edip önerilerine uyarsanız cerrahiye gerek kalmayacaktır. Ankara içinde önerebileceğim bir yer yok ne yazık ki.

  14. merhaba,
    Bende vasküler tip torasik autlet sendromu var. Yani damar sıkışmış durumda. Servikal kosta rastlanılmamış yazıyor. sanırım kaburgayı çıkarmadan ameliyat edicekler. Kesinlekle olmak zorundasın bu ameliyatı dediler. Ama benim merak ettiğin konu Vasküler tip torasik outlet sendromu sırtta kürek kemiğinde, omuzda ağrıya neden olur mu? ameliyattan sonra bu ağrılar geçer mi? şimdiden vericeğiniz cevap için çok teşekkür ediyorum.

  15. Mehmet Ali Özdemir

    Merhaba Emel Hanım,
    Torasik outlet sendromunda damara olan bası direk olarak söylediğiniz belirtilere neden olmaz. Damar basısı daha çok morarma, elde soğukluk gibi belirtilere neden olur. Ancak torasik outlet sendromunun meydana geldiği bölge kompleks bir yapıya sahip olduğu için sinir yapılarıda etkilenecektir. Bölgede scalen üçgenin apeksine yakın bir bası sonucu sırtta ağrı yaşamanız normaldir.
    Ameliyat başarısına gelince, şuan dünya üzerinde hiç bir ameliyat için %100 başarı oranı söylenemez. Ancak torasik outlet sendromu için başarı oranı yüksektir.

  16. Lutfen bi fizyoterapist olarak kendinize yorumlarda dahi olsa doktor dedirtmeyiniz.fizyoterapistim diye aciklama getiriniz.

  17. Mehmet Ali Özdemir

    Handan Hanım öncelikle uyarınız için teşekkür ederim.
    Sitenin her köşesinde meslek tanımım “Fizyoterapist” olarak geçmektedir. Fizyoterapi mesleğini icra etmekten onur duyan, mesleğinin ismini fizyoterapi mesleğinin insanlara sağladığı faydalardan ötürü her zaman ön plana çıkaran birisi olarak; “Doktor Bey”, “Mehmet Bey” gibi hitaplarla değil “Fizyoterapist Bey” şeklinde anılmakla mutlu olduğumu belirtmek isterim.
    Saygılarımla

  18. Merhaba. Bbir kaç yıldır omuz sırt ve kol agrılarımdan şikayetciydim. 2 kere sağ omuzdan slap lezyon ameliyatı, sağ el 5. parmak kemik tümörü ve 2 kere de çenemde artrosentez uygulandı. Tüm bunlar birbiriyle baglantılı olabilir mi? . emg de c8 kök tutulumu mevcuttur ve degerlendirime uygundur yazıyor ve c7 2 taraftada doğuştan fazla kemik oldugu söylendi. Sağ tarafımda tos için ameliyat kararı verildi fakat kalbimde de doğuştan minimal mitral, trüküspit yetersizliği ve anemi oldugum için doktorlar çekindiklerini heyet kararı gerektiğini söyledir. Riskleri nelerdir fizik tedavi uygulanmasına ragmen agrılar gecmiyor. ameliyat olmasam yaslanırken çanta tasırken bile sıkıntı yaşıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

  19. Mehmet Ali Özdemir

    Merhaba Zübeyde Hanım,
    TOS’da fizik tedavi hastalığa neden olan faktörlere göre faydalı olur yada olmaz. Sizde kemik yapıda var olan bir farklılaşma nedeni ile bu hastalık açığa çıktığı için fizik tedavi ile tamamen iyileşmeniz mümkün değil. Ne yazık ki ameliyat ile bölgeye bası yapan kemik yapısı onarılmadıkça şikayetleriniz bitmeyecektir.
    Geçmiş olsun.

  20. Degerli hocam benim sorun kolarimda ve bacaklarimda uyusukluk yanma ve batma kolumu kaldiramiyom ayrica bobreklerimde de diken batar gibi batmalar penisde alti ucunda diken batar gibi batmalar kaslarda gerilmeler hocam kan idrar ve emar cekildim. Uroloji ve degisik doktorlara hata hastanelerden cikamamakdayim bana yardimci olursaniz sevinirim.ben tsk sozlesmeli personelim 16 yildir. Eger duzelemesem bir kac gundaha isimede son verilecek ayrica ben buna kosovada gorev yaparken yakalandim yardim ederseniz icin simdiden tesekurler.5438317870

  21. Ayrica hocam surekli agri yasiyorum yaklasik 3aydir ve cok isimi yapamiyorum. Cok hareket etimi sogukda durdummu .heryerim sidetli agriyor .ve agri surekli var bazen azaliyor bazen artiyor degerli hocam bana kimse cozum bulamadi bana yardimci olursaniz. Cok makkbule gecer cok zor durumdayim simdiden cok tesekurler

  22. Mehmet Ali Özdemir

    Güven Bey Merhaba,
    Rahatsızlığınız fizik tedavi kapsamında gibi görünmüyor. Kaslarda gerilme, kollarda ve bacaklarda uyuşma ve ağrı gibi belirtiler nörolojik bir hastalığa belirti olabilir. Nöroloji doktoruna gittiniz mi ve EMG çektirdiniz mi daha önce?
    Eğer bir nöroloji doktoruna başvurmadıysanız mutlaka görünmelisiniz.
    Geçmiş olsun.

  23. Merhaba hocam ben yaklaşık 3 yıldır omuz ve sağ kol ağrısıyla birçok doktora başvurdum ama genelde boyun düzleşmeme bağladılar.en son bir doktor servikal kot olduğunu farketti fizik tedavi verdi ama geçmedi şimdi araştırma hastanesinde tedavimi başlattım ameliyat olmam gerekiyor ama ben şimdi birinci sınıf tıp öğrencisiyim ameliyattan sonra derslerimin aksamasından korkuyorum.Ameliyat beni çok engeller mi ? NEkadar sürede tam iyileşirim ?Teşekkür ederim

    • Mehmet Ali Özdemir

      Merhaba Gülnaz Hanım,
      Servikal kot durumunda ameliyat gerekmektedir ve ameliyat sonrası eski sağlınıza dönüş ameliyat başarısı-fiziksel yapınız-fizik tedavi gibi etmenlere göre değişmektedir. Fizik tedavi kısmınıda işin içine katarsak bir kaç ay içinde eski sağlığınıza kavuşmanız mümkün, geçmiş olsun.

  24. merhaba hocam benim kolumda şişlik vrdı fiziğe gittim usgde damar daralması çıktı kalbe gittik mrde bişey çıkmadı fakat dr torasik outlet sendiromunda şüğhelendi röntgen çekti onlada anlıyamadı emg verdi birde iki koldan nabız ölçümü ve tansiyonun bir kolun diğer kola göre farklı olduğunu öğrendim hastanedeölçtürdüm ikiside aynı çıktı bu sonuç hastalığın olmadığınımı gösterir yardımcı olursanız sevinirim çok teşekkürler

    • Mehmet Ali Özdemir

      Merve Hanım belirtileriniz torasik outlet sendromunu düşündürüyor ama bu hastalığın kesin tanısı US ve MR gibi tetkiklerle konulur. Eğer bu tetkiklerden çıkan sonuç temizse, kemik anomalisisi ve kaslardan kaynıklı bası yoksa torasik outlet sendromu olma ihtimali yoktur.

  25. Merhabalar bana 2 yıl öncesi Torasik Outlet Sendromu var dedi uzman doktorum gerekli tesler ve filmler çekildi ve yaklaşık 6 ay boyunca sürekli doktordan çıkmadım omuzlarımda şiddetli ağrılar vardı özellikle sağ kolumda kullanamaz duruma gelmiştim.Hem fizik tedavi hemde ağrıyan bölgelere aynı 3 defa kortizon iğneleri yedim bu 6 ay devam etti normale döndüm sonra 6 ay geçti yine ağrılarım başladı doktorum yine 3 yerime bir anda kortizon iğnesi yaptı.Aradan bir yıl geçti ağrılarım yine başladı yine gittim 3 yere kortizon iğnesi bir daha yedim 5 yıldır bilgisayar başında evrak yazıp duruyorum son bir sene içinde hiç bir şeyim yokken şimdi sağ dizimde kitlenme tansiyon düşüklüğü baş dönmeleri yürürken bir anda bacak birleşim yerine ağrı girilmesi nedeniyle yürüyememe gibi sorunlarla karşılaştım şimdi doktora gittiğimde bana krem ve akşamları içmem gereken hap verdi bunlar etki etmezse hemen gel ve yine iğneye başlamamız lazım dedi ilaç ve krem bacağıma iyi gelirken sağ kolum ve omuzlarımı belirli bir süre işe devam edince şiddetli ağrılarım oluyor yerimde duramaz ve kolumu kullanamaz hale geliyorum ne yapmam gerekir neler önerirsiniz .Bu arada 29 yaşındayım 170 boyum 78 kilodayım.3 çoçuk annesiyim.yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

  26. Merhaba hocam benim tos hastalığım var kolumda sişme morarma uyuşukluk ve cok agrım oluyor geceler i ağrısından uyuyamıyorum cerrahpasada boynumdan ameliyat oldum fibroz bant oyle bişey lerle oynamışlar aradan 3, yıl gecti ve su andada kolum eskisi gibi sisiyor agrıyor tekrar doktora gitmemi lazım diger ameliyattan da korkuyorum bir sorun olurmu ameliyat olursam lutfen beni aydınlatın ne yapmam lazım bana yardımcı olursanız sevinirim

  27. selam hocam ben 2 aydır omuz omuz altı gogse dogru yayılan agrı morarma yok arada uyusmaoluyo norolojıye gıttım muayene oldum sırt kısımda cokme ve kabarıklık var denıldı emg ıstenıldı emg normal cıktı fızık tedavı gormeye basladım ama egzersızlerı yaparken agrım oluyor ve sırt ustu yatamıyorum

  28. Merhaba hocam benim 6yıldır geçmeyen sağ küreğimden başlayıp elime kadar inen özellikle geceleri artan şiddetli agrılarım var.ev hanımıyım hiç bi iş yapamayacak hala geldim ağır kaldıramıyorum süpürge yapamıyorum yemek bile karıştıramayacak kadar güçsüzleşip ağrıyor.mr ve emg ye girdim temiz çıktı ilaçlı tomografide ise sağ tos sonucuna göre sağda subklavian arter interskalen mesafede %50 ye yakın daralma çıktı doktor önce tos ameliyat olman lazım dedi.başka bir doktora gittim o da tosun bu kadar ağrı yapmaması lazım fizik gör ve bol bol yüz dedi sonra geçmezse ameliyat olursun dedi.ben 20 seans fizik almama rağmen ağrılarım devam edıyo ve hala hiç bi iş yapamıyorum.ne yapmalıyım lütfen bana yardim edin.

  29. Merhabalar çok geçmiş olsun son durumunuz nedir merak ettim aynı hastalık bendede var florya mevkiinde Biruni Üniversitesi Hastanesi var orada beyin ve sinir Cerrahisi Kamran beye gidin kendisi docent doktordur ve bu hastalıkta uzmandir

erdoğan ertem için cevap yaz. Çık

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*